balQis Bintulu

My photo
-tempat yang paling tinggi di dunia-, Selangor, Malaysia

sEt dALaM miNdA !

January 27, 2011

piNta BalQiS...

"Ya Allah, ampunkan dosa-dosaku, dosa-dosa kedua ibubapaku, dosa guru-guruku, dan dosa sahabat-sahabatku. Selamatkanlah kami daripada azab kubur dan nerakaMu. Ya, Allah, Kau pimpinlah hatiku ini dalam mencari rahmat dan redhaMu. Bantulah aku dalam membuat keputusan yang bakal merubah masa depanku. Ya Rahman, andai benar dia milikku, namanya yang tercatat di Luh Mahfuz menjadi pasanganku, dirinya yang telah Kau suratkan menjadi pembimbingku, maka Kau bukalah pintu hatiku untuk menerimanya. Tenangkan hatiku andai keputusanku ini benar, dan berikan petunjukmu agar aku tidak tersasar dari jalanMu Ya Robb. Namun, andai bukan dia yang sepatutnya aku dampingi, maka jauhikan aku dari dirinya, kuatkan hatiku untuk menerima ketentuanMu. Kerana aku yakin, Kau Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hambaMu yang hina ini. Amiinn."

-QiS-

UnTuk waNit@

6 Pesanan Untuk Kaum Wanita yang perlu diamalkan untuk berjaya di dunia dan akhirat


1. Solat di awal waktu. 

Sangat penting untuk wanita menyusun jadual kerjanya agar tidak mengabaikan solat. Ini kerana wanita dibimbangi akan datang kepadanya 3 perkara iaitu pertama kedatangan haid. Yang kedua kedatangan tetamu, dan yang ketiga ialah kedatangan maut. Solat merupakan ibadah pertama yang akan disoal di akhirat kelak dan barang siapa yang melengah-lengahkan solat adalah berdosa. Selain itu wanita juga perlu menggalakkan suami dan mahram lelaki supaya solat di  mana tempat azan diazankan.

2. Istiqamah Ta'lim di rumah.

Untuk mewujudkan suasana madrasah di rumah kita, wanita perlulah membaca ta'lim di rumah dengan istiqamah (berterusan) masa dan ketikanya. Eloklah dibaca bersama anak-anak jika suami tiada di rumah. Disarankan 20 minit membaca kitab dan 10 minit muzakarah. Ta'lim adalah penting supaya kita saling memperingati dan mengajarkan anak dengan hadis-hadis dan kisah-kisah para sahabat untuk dijadikan tauladan dalam hidup.

3. Istiqamah membaca al-Quran dan zikir

Zikir adalah mengingati Allah setiap masa dan keadaan. Barangsiapa yang selalu berzikir, hidup di sisi Allah, dan barangsiapa yang tidak berzikir, mati di sisi Allah. Untuk istiqamah membaca zikir disarankan untuk kita membaca 300 zikir pagi dan 300 petang. Sebagai tanda kita sayangkan Allah, zikirlah dengan membaca "Subhanallah walhamdulillah walaailaahaillallah allahu akbar" sebanyak 100 kali. Tanda kita sayangkan Rasulullah saw, kita bacalah selawat ke atas nabi sebanyak 100 kali. dan tanda kita sayang kepada diri sendiri, kita beristighfar sebanyak 100 kali. Boleh juga kita amalkan zikir tambahan seperti doa Nabi Yunus.."Laailaha illa anta..subhanakainni kuntu minazhaalimin". Selain itu kita banyakka membaca doa-doa maznun..atau doa harian yang Nabi saw ajarkan kepada kita. al-Quran pula akan menuntut haknya jika kita tidak membaca al-Quran di mana hak al-Quran perlu dikhatam 2 kali setahun. Sesungguhnya Allah memberikan pahala yg banyak kepada sesiapa yg membaca al-Quran. 1 huruf diberi ganjaran 10 pahala. al-Quran juga akan menjadi penyuluh di dalam kubur yg gelap gelita.

4. Mendidik anak mengikut sunnah.

Anak yang Allah SWT kurniakan kepada kita adalah amanah yg perlu dijaga dengan sebaiknya. Allah telah mengutuskan baginda Rasulullah saw sebagai contoh tauladan yg baik untuk kita ikuti. Amalan sunnah dlm mendidik anak boleh dimulakan sejak anak berada di alam rahim lagi. Di mana si ibu perlulah banyak membaca al-Quran terutamanya surah Yusuf, Maryam, Luqman dan at- Taubah. Ibu juga perlu menjaga percakapan dan tingkah laku agar segala amalan yg baik yg dilakukan oleh si ibu akan dapat diikuti oleh anaknya.

Setelah lahir, bayi diazankan di telinga kanan agar kalimah yg pertama di dengar adalah kalimah membesarkan Allah. Setelah itu diamalkan perkara yg disunatkan seperti bercukur rambut, aqiqah, dan memberi nama yg baik. Setelah anak membesar, ajarlah dia mengenal Allah dan mentaati perintah Nya serta menjauhi larangan Nya. Setelah anak meningkat dewasa, didiklah anak dengan bijaksana, tidak berkasar dan maki hamun. Dan jadikan dia seperti rakan kita. Ibu perlu rapat dengan anak agar mereka tidak segan untuk menceritakan segala masalah kepada kita. Bila ibu bapa prihatin dengan anak-anak, tidaklah mereka mencari kawan-kawan yg tidak elok di luar sana.

5. Hidup sederhana.

Dalam amalan Islam, yang paling baik itu adalah yg pertengahan. Jadi kita pilihlah untuk hidup bersederhana walaupun kita mampu memiliki kemewahan dunia. Elakkan membazir. Contohnya seperti memasak lauk pauk yg berlebihan, membeli pakaian yg banyak sehingga tak terpakai, membeli perabot yg mahal dan sebagainya. Jika kita hidup mewah, akan mudah timbul rasa riak, dan sombong. Sebaliknya kehidupan sederhana akan banyak mengajar kita bersyukur dengan apa yg Allah berikan kepada kita berbanding dengan org lain yg lebih susah dan menderita daripada kita seperti di negara-negara luar yg lebih miskin dan kemunduran.

6. Menggalakkan suami dan mahram keluar ke jalan Allah.

Dakwah adalah mengajak kepada kebaikan dan mencegah kepada kemungkaran. Sebagaimana sabdaan Nabi saw, "sampaikanlah walau hanya dengan sepotong ayat". Dengan dakwah kita menyampaikan apa yg perlu dipatuhi dalam ajaran Islam dan apa yg perlu dijauhkan untuk mendapat keredhaan Allah dan selamat di dunia serta di akhirat. Untuk tujuan itu kaum lelaki digalakkan keluar setiap bulan 3 hari, setiap 3 bulan 10 hari, setiap tahun 40 hari, dan seumur hidup, 4 bulan. Bagi mereka yg keluar di jalan Allah, debu-debu yg melekat pada org yg keluar di jalan Allah, tidak akan disambar api neraka hatta asapnya sekalipun.
-QiS-

mutiara kata dari tokoh Islam

ini pun best jugak :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...