balQis Bintulu

My photo
-tempat yang paling tinggi di dunia-, Selangor, Malaysia

sEt dALaM miNdA !

October 20, 2015

my life in Serdang ...(4)

jerebu is getting worst ! :(

officially, UPM umum cuti bermula petang semalam. penangguhan kuliah ni valid sampai harini. smalam pun bacaan IPU 220 !. Ya Allah. serious scary. nak bernafas pun rasa tak selamat sebab ada sumber cakap, affect of jerebu ni kesan jangka masa panjang. Partikel haze yang microsize ni boleh masuk dalam paru2 and cannot 'dikeluarkan'(ape ntah pkataan yang betul. lebih kurang la).

PKU(klnik upm) ada buat pengagihan topeng muka secara FREE ! tapi i was in the lab ! dia agih kat bus stop serumpun, tapi ana kat lab bikimia which is so far from the location! cis~ tak dapat chance merasa topeng PERCUMA 
*tabah*

so, harini cuti. bangun pagi2 tengok pemandangan luar dari dalam KMR.
:: sepi ::
:: sunyi ::

takda orang pun lalu lalang kat jalan raya depan ni ha.

tengok langit *kembali risau* pemandangan dah tak clear. jerebu sangat tebal.  seriou tebal. dari apa yang ana baca, kawasan Shah Alam lagi parah. i cannot imagine how bad kat sana. and seriously cannot predict macam mana jerebu kat indonesia sana . . . . 

Petang semalam lepas habis kelas and selamat sampai kat bilik, ana terdengar pengumuman dari kolej blakang KMR ni . he said "Semua pelajar dikehendaki mereput kat bilik masing masing"
okay takda la dia cakap camtu. isi bebelan tu just tak bagi pelajar berkeliaran without wearing a mask.

praying for the best.
serius risau!


October 16, 2015

MIMPI


Menatapmu
Indah
Merinduimu
Parah
Itu pasti


[13 oktober 2015 ]

Walau kita hanya dipertemukan cuma beberapa detik , rindu itu tersemat kemas dalam diri ini. it was so damn real. ana tahu, mimpi cuma lah mimpi.
Aku masih memelukmu kemas
Aku masih mendengarmu jelas
Mata ini melihatmu
Hati ini merasakan
Namun semua hanyalah ilusi

selamat tinggal.
semoga kita berjumpa lagi di lain mimpi.
i hope that moment,
u'll be a son that can be proud of.

i'm insane . i know. bye.

October 15, 2015

My Life in UPM Serdang..(3)

hari ini ,
ada manusia yang diuji..
diuji dengan kehilangan kesemua ahli keluarganya dalam sekelip mata
Dugaan Tuhan ..
tiada siapa dapat sangka
tiada pula manusia yang dapat menyangkalnya
Semoga tabah, dik
Ana turut merasa pilu

[ berita penuh di sini ]


* * *

alhamdulillah, semakin hari semakin berkurangan bacaan IPU udara kat selangor ni. syukur.. jerebu yg dikatakan berpunca dari negara jiran dah berkurangan dengan kehadiran hujan yang bertandang 3 hari berturut turut. alhamdulillah. banyak betul hikmah yang ana pelajari daripada ujian Tuhan yang satu ni.

>I want to take this moment to thank you, Allah for giving us this golden opportunity to reflect diri yang selalu lalai dalam mengingati Mu <

* * *

For those yang bekemungkinan berkenan mahu tahu, hari ini, officially ana tamat test 1 untuk sem ni. currently I'm in 3rd semester of Bac. In Agricultural Sciences. Exam entomology (elektif) tadi seronok . like.. seriously. seronok gila. soalan Essay just ada tiga je utk 4 chapters. LOL.  Alhamdulillah banyak ilham jawab tadi.

July 9, 2015

lets fix it. hoYeahh ~

Dear reader(s) <-- Masih ada kah? ( '__' )
Assalamualaikum 
moga kalian(jika ada) sihat hendaknya.

mari buka entry ini dengan sepotong ayat yang dipetik dari al-Quran


“Sesungguhnya telah berjayalah orang-orang yang beriman. 
(Iaitu) mereka yang khusyuk dalam solat mereka…. 
Dan mereka yang memelihara solat-solat mereka.”

cuba baca balik first sentence tu.
.. telah berjaya~

perasan tak? Belum apa apa, Allah dah janji dah. Orang yang beriman itu berjaya. Janji Allah itu pasti. no doubt.  dan ayat itu disambung lagi dengan ayat ;

... iaitu mereka yang khusyuk dalam solat....

dari ayat ni, sudah nampak lah betapa pentingnya solat. Bukan setakat untuk berjaya yang dijanjikanNya, tapi juga sebagai tanda kita tunduk dan akur dengan Dia Yang Esa sebagai seorang hamba. 

ingat tak, rukun sokat ada berapa?
 ye betul. 13
kita kena paham apa maksud rukun. Rukun itu perkara wajib yang perlu ada time kita solat. Kalau takdak, tak sah solat kita. jangan weh. jangan sampai jadi sia sia. rugi weh RUGI. so, take note yaa.

dan ingat lagi tak, rukun rukun rolat ni terbahagi kepada 3 bahagian, iaitu;
-Rukun Qauli  = percakapan/tuturKata
-Rukun Fi'li    = perbuatan
-Rukun Qalbi  = Hati




panjang betul muqaddimah nya. haha
sebenarnya nak bagitahu beberapa senario yang ana sendiri hadapi bila solat jemaah kat mana mana. Sepanjang meniti kehidupan yang fana' selama ~22 tahun ni, banyak betul dugaan yang dilalui masa solat. ye, ana tak salah taip, waktu solat jemaah. serious.

Dugaan yang mencabar ialah pabila makcik sebelah kanan taknak berganjak ke kanan untuk rapatkan saf. ingat ye kawan kawan, bahu kena rapat, barisan kena lurus and please make sure takda ruang antara jemaah dengan jemaah lain. teringat dulu, Ustazah kat sekolah rendah siap jolok pembaris panjang kuning tu antara kitorang tiap kali solat Asar berjemaah kat surau sekolah. (masa tu baru darjah dua kalau tak salah). Siap kena ketuk dengan pembaris tu lagi kalau pembaris tu boleh masuk celah antara bahu kitorang. walaupun tengah baca ALFatihah. masa tu marah jugak la ustazah tu sebab boleh pulak dia check satu satu kat barisan saf ktorang yang tengah belajar solat jemaah. Bila dah berakal sikit, ana paham dan berterima kasih kepada ustazah tu. ana rasa macam fobia kalau tak rapatkan saf. gitu gamaknya .

penah jadi camni ?

Jadi, bila situasi terjadi, ana akan move toward jemaah yang paling ramai kat saf tu, kemudian tarik tangan orang sebelah untuk rapat. ana tak serabut, saf pun rapat. hew hew hew. selalunya, automatically orang akan ngikut rapat. selalunya lah. 


Next dugaan ialah waktu nak bangun dari sujud. tak selalu jadi,
tapi bila orang sebelah tertindih telekung kita membuatkan ianya menjadi situasi awkward
lalalala ~ ~ ~

Yang paling mencabar bila tahiyyat akhir.  kena hempap . T_T

tapi yeah. walaupun ada banyak cabaran solat jemaah ni, tetap nak jugak. Pahala berganda 27kali weh, sapa taknak?

kalau diberi pilihan memilih antara RM 1 dengan RM27, siapa yang gila dok tolak RM27 tu!??
itu baru bayangan dalam bentuk duit. ni pahala. Kalau pahala diganda sebanyak 27 kali, weh. tak dapat bayang banyak gila saham untuk masuk syurga. tu baru sekali solat jemaah. hoyeahh~



jadi,macam mana? 
Rasa tamak pahala tak?

May 23, 2015

My Life in UPM Serdang..(2)


Alhamdulillah. preview done malam tadi.

This journey start in the beginning of April 2015 when I'm volunteer to take part in the zapin audition. Sebenarnya malam tu turun balai cendana sebab nak isi nama jadi AJK Busana je. but since takda orang isi nama jd penari, i spontaneously put my name there. way deep in here, i want to learn the tarian-things. 

surprisingly, ana dipilih. terkejut sebenarnya, yet thankful.

Bermula haritu, ana dengan 11 warga KMR bertungkus lumus amik step semua tu. Mulanya ana kekok. awkward dengan  mereka. Rasa down tu ada lah sebab ramai yang dah memang menari sebelum ni. 

Ada haritu, kitorang keluar ramai ramai pi tengok wayang kat The Mines, cerita avengers. Masa tu, lelaki 2 org je ikut, pmpuan smua pi.

This is Syaq (syafiq Hariz) my zapin partner, yg blu shirt tu Im (Imran)

Lepas pada keluar tu, ana rasa makin rapat sebab kenal at least perangai masing masing masa luar training zapin. makan dekat chicken rice shop sampai RM200. gila betul. Rancangnya nak keluar SEKEJAP je. alih alih, sampai UPM pukul 7. Padahal 8.30 ada training zapin dengan Abang Foo (couch zapin, ex-UPM jugak) Memang sumpa penat la haritu. kalau dah training, memang sampai pukul 1 lah kan. lepas training, ada buat circle, tiap org cakap something utk improvement. part circle tu memang tak pernah kurang sejam. kemain,taknak kalah~~

tup tap tup tap

sampai la malam tadi. Preview Zapin kat Balai Cendana, KMR. Malam tadi First time menari depan orang, first time pakai full set of busana n make up. 


                                     
















                        Gambar kiri: Syaq & Izzah       Gambar Kanan: Mick & Izzah



Dari Kiri:
Syaq, Balqis, Haziq, Izzah, Akmal, Sheyun, Im, Fatin, Mick, Yunie, Ijat & Su

Tang make up tu tak nak cerita, buruk gila. i mean, mungkiin untuk menari lawa lah kot pada pandangan mereka. I cannot define 'cantik' in that state. haha. seriously. 

Bila tengok gamba ni kan, seriously macam tak percaya ana diberi peluang menari.
alhamdulillah, this is truly a great moment sepanjang hidup ana. mungkin lepas ni ana tak menari dah. mungkin. Kita hanya merancang, selebihnya Allah yang aturkan hidup kita.

Elok je lepas preview, kitorang sambung polish bahagian wain-up (camana ntah eja dia). and as usual, smua ngadu lapar sebab mula make up pun pukul 8, since preview starts 9.30 malam. memang tak dan nak makan.

end up, kitorang masak maggi. first round, masak maggi kari 7 bungkus. tapi since tak cukup, next round masak 3 maggi tomyam. gila betul. 


seriously i cannot stop smile looking at this picture


Alhamdulillah, terima kasih Allah
=')

[ UPDATE]



Gambar kat atas ni bukti yang kami dah perform untuk ZAFEST 2015. 
Yang baju biru tu abang Foo (Fuad), which is our choreographer. 
 Masa MC umum KMR dapat anugerah choreography terbaik tu, rasa seronok sangat sampai nak lompat lompat atas kerusi.and then dia umum Sanggar Citra Fansuri  jadi Johan keseluruhan.. Ya Allah ! sumpa seronok! sampai termenangis sebab seriously tak sangka akan jadi johan.  Rasa puas sangat. serious

Walaupun eventnya dah berlalu selama 2 hari, 
i cannot stop myself from seeing us berzapin berulang ulang kat vdeo2 ni.
#belumBolehMoveOn  #adalahIniRindu ? 



March 3, 2015

My Life in UPM Serdang..(1)

Assalamualaikum.

hai reader(s)

lama sudah rasanya tidak muncul disini.
jadi, agak awkward nak menaip semula

so, here i am, Kolej Mohamad Rashid,UPM.

gonna study better than last sem.
and required to collect the merit(S)  in order to stay in the college for next semester.

do visit [ here ]

December 23, 2014

Hari Ini

Assalamualaikum dunia

fuh. tadi aku tengok last date aku update blog ni, 30 May 2014. walhal skrg ni 23 disember dah. 2014 hampir melabuhkan tirainya untuk bagi laluan pada 2015.

aku sekarang dah kembali ke semenanjung dan tinggalkan bumi bintulu. sedih tak usah cakaplah. hari hari aku nangis. (ok. tu tipu) even now aku belajar kat serdang pun, aku selalu ter (dan kadang kadang sengaja) membandingkan kehidupan, suasana belajar sewaktu aku di UPM Kampus Bintulu dengan Serdang ni. ye, walaupun aku sekarang sambung pengajian aku di peringkat ijazah kat UPM jugak tapi it is totally different! hanya yang mengalaminya yang memahami. sumpa rindu bintulu.

pejam celik pejam celik, sekarang dah study week dah. bermakna, 14 minggu kuliah sebagai degree student dah tamat dengan pantasnya tanpa sempat aku menikmati perjalannya. sem 1 kat serdang ni terlalu banyak benda yang perlu dikejar. dan aku belajar untuk cepat menyesuaikan diri memandangkan kat serdang ni, ada beberapa fakulti (tak ingat berapa) kalau bintulu senang, 1 fakulti je kalau sesat pun, sesat situ pusing pusing jumpa lah kelas. kat sini kalau sesat, memang tak pergi kelas lah. aku berani cakap gitu sebabkan pengalamn aku sendiri. haha. aku terpaksa tak datang kelas sebab aku pusing2 jalan kaki carik ladang tak jumpa. serious rasa bersalah sangat sebab tak datang kelas.

harini dah masuk hari kedua study week. fuhh ~ 
good Luck to myself 



mutiara kata dari tokoh Islam

ini pun best jugak :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...