balQis Bintulu

My photo
-tempat yang paling tinggi di dunia-, Selangor, Malaysia

sEt dALaM miNdA !

May 30, 2013

Jejak Universiti part ... (keputusan)

assalamualaikum.

ok. serious lama amat tak continue segmen Jejak universiti ni kan. ana pun hampir melupakannya sejak cuti sem 3 bulan ni.

ok. sebenarnya keputusan untuk sem lepas dah keluar lama dah. awal bulan lima haritu. and believe it or not, ana baru je buka SMP untuk tengok result. sebenarnya, ni memang habit buruk ana since semester 1 lagi. tiap kali result dan diumumkan keluar, ana akan rasa cuak yang amat. ye, ana dah banyak kali reminds myself, kena tawakkal dengan apa pun result yang bakal dapat. memang ana sedia maklum, cuma satu je. ana tak bersedia. so, ana akan amik masa dalam dua tiga hari untuk prepare mental. dan untuk prepare emosi tatkala menerima result.

tapi kalini lagi teghuk. ana amik masa lebih kurg 2 minggu lebih untuk prepare myself. ok tak. sebenarnya seminggu je. lepas tu serious ana terlupa langsung tentang result sampai la ada sorang kawan ana tanya semalam. and yes. baru semalam ana dapat kekuatan nak tengok result.

ntah apa apa kan? nak tengok result sendiri pun cuak. padahal sedar dah, kena tawakkal . cuma entah, diri kirang keyakinan untuk menerima hakikat

dan sudah pastilah ana takkan dedahkan result ana. sekian.

bismillahirrahmanirrahim

tadi ana blogwalking. saja menjenguk jenguk entry blog2 yang ana follow. tapi yang tak bestnya, tak ramai pun yang update their own blog. T__T

tiba tiba terjumpa satu sabda Nabi Muhammad S.A.W (sila jawab S.A.W balik) yang bermaksud begini :

tidak halal bagi seorang muslim tidak bertegur kepada saudaranya lebih dari tiga hari, maka jika telah berlalu tiga hari itu, hendaklah ia bertemu dengannya dan memberi salam kepadanya....... (sambungannya di sini)

bila baca sabda Nabi tu, PAP! teringat satu kisah ke-bengong-an ana masa kecik dulu :3


May 29, 2013

kembali pada Dia


di saat kita meminta,
Dia menunda
kita tertanya tanya, bila  Ya Allah, bila?
rupanya Dia Maha Mengetahui
kita tak layak menerima apa yang dipinta
Allah kata, "belum masa yang sesuai."
Maka  di saat itu
kita mula rasa hampa, kecewa
kita mula menjauh dari Dia



Namun, apabila  masalah datang melanda,
Dia juga yang kita cari
secara tiba tiba
Dia menjadi tempat mengadu nombor satu
padahal ketika ceria, 
kita jadikan Dia nombor dua


kemudian, 
Dia memberi apa yang kita pinta 
suatu ketika dahulu
pada hari ini..
Hari di mana kita sudah leka
Hari di mana kita sudah jauh dari Dia Yang Esa
maka menitis juga air mata mutiara ini
kerana bukan sahaja 
apa yang dipinta telah diberi
malah Dia memberi lebih dari itu
pada masa yang sangat tepat




May 28, 2013

selawat terbaikk ~_^


Assalamualaikum ! :)

Dalam entry ni, ana just nak share satu bentuk puji pujian ke atas Nabi Muhammad S.A.W  yang dirindui. cuba lah play this video. sangat merdu :') bagi ana lah






ye, tulisan ana tak secantik antum/antunna di luar sana.


serious ana suka gilo selawat yang ni ^_^
tapi nafas beliau panjang amat, tak sampai pulak ana 
so kena praktis nyanyi ni . eh tak.. not nyanyi, selawat  :)

*time tulis lirik ni, baru perasan yang ana dah lamaaaaaaaa yang amat tak praktis tulisan jawi. mak aih. serious ana cakap, takat nak tulis ebebrapa rangkap ni pun, amik masa lebih kurang 35 minit. =..= teghuk betoi.

sayang ohh kalau tak gheti tulis jawi. =.= kena berlatih lagi ni. take note ya, balqis syahiirah!

May 27, 2013

berpesta !

Assalamualaikum  ~


bismillah..



time sarapan tadi, ada perbualan macam ni kat meja makan:


Ayah : korang nak pergi pesta buku ke tak?

Me : boleh je
Suraya : bila, ayah?
Ayah : kalau nak pergi, siap lepas ni. 
Me and Suraya : O_o' HARI NI? wow. okay. *makan laju laju*

So, dalam lebih kurang pukul 11.30 tu ktorang dah sampai dah kat SACC.





Sebenarnya niat di hati nak menghabiskan voucher yang berbaki RM 150 yang dapat haritu. err 2 bulan lalu. ye, ana tak habiskan lagi. niat di hati nak bagi mak ayah guna, beli apa2 buku, tapi mak ayah bizi sampai tak menyempat nak pi beli buku. last2 ana jugak yang gunakan semua -.-



kat pesta buku ni banyak buku. ye la, namapun pesta. takkan la seciput je kan? cuma tu lah. tak tahu nak beli apa. ana ni jenis memilih kalau bab buku2 ni. bagi ana, kalau ana beli buku, mesti buku tu bagi impak yang wow! bila baca. or at least dapat bnda baru. takat novel cintan cintun yang err.. memang tak ah. =.=


tiba2 teringat sorang kawan cakap, ada buku best, yang ana ingat time tu, dia cakap, dalam watak buku tu ada nama Balqis.  ada watak berpurdah, novel adaptasi dari satu drama apa ntah kat AlHijrah. Allahh .. tak ingat pulak nama tajuk buku tu. sambil belek2 buku yang berjuta (tak.. beratus only) kat sana , sambil paksa otak.. nak ingat balik nama tajuk buku tu.


Makin dipaksa, makin tak ingat. Dalam hati keep on saying "Ya Allah,, apa nama tajuk buku tu? ingatkan aku YA Allah.. apa nama buku tu, Ya Allah?"


dengan semena mena, time belek buku, terasa nak selak buku yang ada kat bahagian tengah, kat bawah sekali. tak tahu kenapa. nama buku tu, warkah cinta berbau syurga. bila baca sinopsis kat blakang, perkataan pertama yang ana jumpa ialah BALQIS. terdetik kat hati, 'eh, ni ke buku tu?' sekali tengok muka depan, ada perkataan 'diadaptasi menjadi drama bersiri Warkah Cinta di TV Al-Hijrah'

i was like. . .       O.O


"Ya Allah,, terima kasih! " and then baru tersedar yang ana tertinggikan suara kat booth buku terbitan PTS tu. okay. malu. lepas dapat buku tu, ana senyum. macam.. tak sabar nak baca. sebab ada watak balQis (?) haha. takk..

Baki lebih baucer tu, ana suruh adik2 ana yang habiskan. 


welcoming the new members !


bila ntah nak khatam kan semua ni. 11 hari lagi nak balik Bintulu dah


May 24, 2013

Hari bersejarah


Bismillah..


hari bersejarah? haha.. ye. 


hari ni, 24 Mei 2013, Kak Nana nikah. sebelum sambung cerita, Kak Nana ni anak kedua makLong. Dulu time Kak Jun (ank ptama) kawin, ana tak dapat datang. time tu kat over the sea, tak dapat balik. alah, bintulu je pon. over the sea lah tu :P




ok sambung cerita



bila sampai masjid AtTaqwa kat selayang tadi, ana tak rasa apa walaupun 1st time datang tengok orang bernikah. (selalu tengok kat drama2 TV je =.= ) Tapi, the moment pengantin lelaki datang, dengan lengkap bersampin, bersongkok, pakai baju serba putih, berstokin hitam, perghh. gila la.. terasa something. =.= ana pulak yang terlebih excited. macam ana pulak nak kawengg.. 






itu satu. time pak Long nak baca 'aku nikahkan dikau....' ana rasa cam,.. waaaa.. macam ni orang nikahkan anak. ana senyum lebar je, sempat fikir macam ni, 'ohh nanti kalau ana kaweng, ayah la duduk situ' lalalaaa 



Pak Long yang pakai baju hijau  dan bersongkok 

*balik ke alam nyata*


abang hafsham sebut sekali lafaz ke kot. entah la, berangan banyak sgt, smpai lupa ana ada kat masjid =.=




ayah posing luar masjid. haha. tak, ni candid je

selak tangan baju, ohh pukul 10.30. kiranya lebih kurg spuluh setengah, kak Nana dah sah bergelar isteri.. terharu kejab. ana pulak yang terlebih excited, sbb kkk sedara kawin. bila dah selesai, pi rumah makLong, nak tolong apa2 yang patut. yang pasal khemah, meja sume, laki yang buat. ana dengan baju kurung nya takkan nak pi pulak kan. -.-


mak, ayah, paman wie, embah, kak nana, bik siti dengan sara sume tolong siapkan bunga telur. banyak gilo. saaaaaampai la siap, dalam pukul 3 lebih. penat tak terkata. penat bukan sebab kerja berat. alah,, takat isi telur dalam bunga tu je pun. =.= yang penat sebab duduk statik, tak ubah2 positon. haha,, sapa suruh kann.. tapi memang tulang belakang sampai tulang tengkuk ni sakit yang amat. tak over, tapi hakikat. tiba2 teringat, takat ana yang baru sehari tolong pun dah penat gilo macam ni, ape lagi mak long kan? hurm.. 


time tengah buat kerja dengan tekun dan bersemangat tu, tiba2 ada perbualan macam ni :

Paman Wie : kak ti (mak Long) dah dua dah lepas. pasni kak Ni (mak) pulak bukak pintu
Mak : bukak pintu apanya? anak aku blaja lagi..
Me : hahaha

kakak, sila kawin cepat!

:P 

ok dah penat. sangat penat. bagi gamba je la ea? kbye 






maaf, gamba tak elok. sebab 
lepas snap gambar ni, terus lari sebelah mak long, nak amik gamba jugak! heheh

ala mak, ayah, jangan la marah. orang nak amik gambo je. :P



embah




dari kiri : Mak, Kak Nana, and mak Long

May 23, 2013

bukan saja saja tapi ada hikmahNya


Bukan saja saja Allah meletakkan awak dalam BIDANG itu..
Bukan saja saja Allah mengurniakan anda KEPAKARAN itu..
Bukan saja saja Allah memasukkan KELEMAHAN itu..
Bukan saja saja Allah memberikan UJIAN sebegitu..
Bukan saja saja Allah membiarkan awak mengemudi dalam KEADAAN begitu..

Melainkan Allah tahu awak akan memberikan SESUATU dalam bidang itu
Melainkan Allah tahu awak bakal membiakkan ilmu-ilmu itu
Melainkan Allah akan temukan awak dengan insan-insan yang ikhlas membantu
Melainkan Allah mahu menguatkan awak
Melainkan Allah mahu awak tahu betapa tingginya kasih sayang Dia 





Lagha


Bismillah..


Assalamualaikum kawan kawan :)

ana tak tahu nak mula macam mana.. cuma nak mengajak kawan kawan berfikir sejenak. erm, sebenarnya, ini jugak sebagai satu tamparan kepada diri ini supaya tidak terlalu leka selagi nyawa di badan. haih.. hati oh hati. kenapa la kau terlalu mudah dilalaikan dengan benda2 lagha?

ok mula mula, ana nak tanya, awak tahu tak apa itu lagha? Berbekalkan ilmu 0.00001 inchi tebal ni, ana nak bagitahu, lagha itu bermaksud sia sia. ana tak pasti la sama ada perbuatan atau perkataan yang dimaksudkan.. atau boleh jadi kedua duanya? tapi yang pasti, ia membawa maksud suatu yang sia-sia.

ok. apa yang dikategorikan sebagai sia sia?

menurut pandangan ana yang tak berapa nak bijak ni, hampir semua perkara berpotensi menjadi lagha. dalam konteks yang besar, games (on9, PS2, lagi apa? game PC...etc..), facebook-ing, twitter-ring, blogging (ye, blogging  *_* ).. semuanya lagha! actually, perkara remeh contohnya makan, tidur,tengok tv, basuh pinggan mangkuk pun adalah lagha.

dah kalau semua lagha, tinggal apa je nak buat kat dunia ni, woi?

sabaq. biar ana terangkan pendapat ana. jangan la marah dulu.


ok mari kita tengok contoh lagha yang pertama, iaitu...     TIDUR      
aik? tidur pun boleh jadi lagha? jawapan ana, ya dan tidak. erm, macam mana nak cakap ye. ok macam ni, ia menjadi lagha atau tidak itu bergantung pada kesesuaian masa itu sendiri. ok. memanglah tidur sebentar sebelum Zohor itu sunnah. dapat pahala. tapi ia menjadi lagha malah kemungkinan besar mengundang dosa kalau tidur 'sebentar' tu jadi tidur panjang sampai ke asar. (kenapa ana rasa ana cakap belit2 ni? -.- ) 

hal ni, sebenarnya bergantung pada diri sendiri. ada orang, boleh disiplin, malah senang bangun kalau takat tidur sebentar. ada orang kalau dah set jam tidur sekejap, memang tak dapat dengar bunyi jam yang dikunci. orang kejut pun susah bangun. macam tak dapat todir seminggu (ok. ana la tu. :3 ) so, disebabkan perkara ini, jadi, ana menetapkan yang ana tak tidur sblum zohor. sebab takut taknak lewat solat zohor. bagi ana, takpe la kalau tak buat amalan sunnah yang satu tu, asalkan yang wajib ana sedaya upaya buat se segera mungkin. ok . tiba2 masuk unsur private life ni apesal ? =.=


macam tu jugak la dengan makan, baca buku even tengok discovery channel. semuanya LAGHA kalau sampai ia membuatkan kita terlalu leka sampai kita sanggup tangguhkan benda wajib seperti solat farhu. ok let me giVe u example. another example. 


contohnya, si puteri dah set kat TV, nak tengok rancangan dikir zikir kat astro oasis pukul 1.30. rancangan tu memang bermanfaat . sangat. even ana pun suka tengok. cumanya ia akan dikategorikan sebagai lagha jikalau si puteri leka tengok rancangan tersebut sampai melewat-lewatkan solat beliau.


suatu ketika,ana pernah baca satu artikel. diringkaskan, semasa hayat beliau, beliau tak tinggal solat, puasa cukup, menurut kenalan beliau. cuma yang peliknya, bila nak mengebumikan mayat beliau, ada seekor ular gergasi yang sedang menunggu satu jasad untuk dililit dalam kubur tersebut. masyaAllah. bila disoal selidik, ternyata, beliau sering melewat-lewatkan solat beliau. selepas mohon doa pada Allah, akhirnya ular tersebut ghaib. wallahualam.


Astaghfirullah. lewatkan solat pun dah diazab sebegitu rupa. apa lagi kalau kita sampai tak solat tika sedang leka dalam urusan dunia.




Jadi, pengajarannya kita sebagai manusia yang sememangnya bukan maksum ni, kena pandai prioritise your urusan dunia & urusan untuk mengumpul bekalan untuk hari Akhirat kelak. takpa. biar kena marah, kena maki, kena perli sebab kita utamakan benda yang Allah suruh. daripada Allah murka sebab kita utamakan urusan dunia daripada akhirat. awak nak Allah murka ke, manusia murka? pilihan di tangan masing-masing.



buang ego. buang rasa malas. buang semua aura negatif


*serious talking*
Saya mohon sangat. kalau saya salah dan perlukan penambahbaikan, jangan segan silu bagitahu saya. u can drop a comment or PM me through my FB. 

terima kasih,
Assalamualaikum warahmatullah

May 22, 2013

Antara Dua


pabila terbentang pilihan di depan mata. terasa nak grab je semua. 
tapi tak mampu. 
Hidup ni cuma perlukan hanya satu untuk dipilih. 
HANYA SATU
Tak boleh dua dua. 


bak kata pepatah, 
ditelan mati kucing, diluah mati dolphin. 
sukar untuk melepaskan salah satu. 


here come the tense. di saat pilihan harus dibuat.. dengan tepat.
jadi, yang mana harus ana pilih? 



yeah,, i should choose the road not taken.


goodbye Desa Cattle
so, i guess, this is very end.
i'll let the first leave me behind. 

May 20, 2013

lapan belas hari

Dengan Nama Allah..bismillah..



harini dopoloh haribulan, lagi sebelas hari, tamat Bulan Mei, pastu berbaki tujuh hari sebelum capai 8 Jun. . . .  





hoyeahh! lapan belas hari lagi.. i can't wait. muwehehe.. 


beg dah siap sparuh. tinggal nak masuk berus gigi baru,
t-shirt and  and  pieces of clothes, telekung.



cop. hari ni 20 Mei? that's mean, lagi 5 hari lagu psandingan Kak Nana.(anak ke 2 makLong) piwwit. dah kawin dah. lately ramai pulak sedara ana or even kawan sebaya yang kawin. nampak macam best je kawin. 


snap dalam bilik kak nana aritu. ehehh

haritu, yakni sabtu lepas, ana with mak and adik2 pi rumah maklong, nak tolong buat doorgift. penat tu memang tak terkata la haii.. haritu je alhamdulillah dapat siapkan hampir 500 doorgift utk tetamu nanti. penat woi. rasa macam baru je buat doorgift utk pnikahan paman nip (or orang call paksu)duluu. padahal tu tahun 2009 tu. err ok. empat tahun sudah.

nampaknya mak kena tolong pilih baju untuk ana lagi la. ehehh. sekali lagi. sebab ana tak tahu nak pakai baju mana. -.- 

ok. apesal cakap pasal kawin ni? niat lain, pi crita benda lain. betul la kata orang, ana tak matang. suka merepek. ok. dah terbukti. *touching kejab*



May 17, 2013

hukum tajwid

bismillah.. dengan nama Allah..



erm ok. nak conteng sikit je kat sini sebelum tidur.
tadi ana ada chat ngan sorang kawan. bagus. dia ingatkan tentang hukum tajwid. kami bincang tentang mad badal, and hukum alif lam. cukuplah, sekadar mengimbas kembali memori. (waiit.. kami? wow. aneh nya. selalu guna ktorang) -.-'
akibat daripada itu, sedang ana tunggu dia balas chat, ana search2 hukum tajwid yang lain. and then, terr jumpa satu blog yang awesome! dia bicara tentang hukum tajwid

> > click sini < <

Hukum tajwid ni perlu untuk kita belajar. tak luas pun, at least, basic2 kena la tahu and recall balik. mana tahu terlupa atau tersalah fakta ke. kan rugi macam tu. bila kita tahu dan praktikkan hukum tajwid yang kita tahu dan belajar, insyaAllah ada ganjaran pahala bila kita baca alQuran, kalam suci dengan sebutan makhraj huruf yang betul plus pulak dengan hukum tajwid yang bagus.

*sebenarnya dah ngantuk sngat ni. niat di hati nak kongsi link tu je.

smile like u never cry,
i wanna sleep now bye.
(boleh jadi pantun 2 kerat tak?)

May 16, 2013

Daun Pandan, Daun Kunyit

ehem. 
bismillahirrahmanirrahim


ada kisah di sebalik dua benda tu.

*kembali ke zaman kanak-kanak*

situasi 1 : Masak masak kat dapur
time tu umur ana berapa tahun ea.. erm, lebih kurang darjah 2-3 macam tu la. tak ingat sangat. time tu still duduk kat Rawang. taman Garing Jaya, Rawang. pheww nasib baik ingat. nak alamat? senang je, No 108, jalan Taman Garing Jaya, Rawang :3 rumah tu dah kena sewa kat foreigner dah. ok lari tajuk lagi -.-'' 

macam biasa lah, dah nama perempuan, kena la tolong mak masak kat dapor. memang sebenarnya dulu time kecik2 tu ana memang lansung tak minat nak masak2 ni. selalunya, tiap petang, mak akan masak. so, ana dengan macam2 alasan, taknak tolong mak masak. pernah satu hari tu, ana curik2 keluar main basikal ngan adik and with my next door buddy, Yasmin. ok. bukan pernah satu kali, tapi banyak kali. jadi apa kena mengenanya dengan daun pandan and daun kunyit?

bila mak masak kat dapur, mesti mak suruh me and only me yang pi amik daun kunyit tu kalau masak kerang rebus. and here comes the biggest fear of my life. time tu la. kalau boleh ana nak cakap, "makkk.. suruh la kakak pulak, asyik syira je " but i couldn't. sebenarnya, otak ni amnesia bila mak suruh petik daun tu sebab ...

ana tak tahu mana satu, apa rupa bentuk daun kunyit tu. ye, walaupun banyak kali mak cakap, daun kunyit ruPanya macam ni :



tapi tu la. tak tahu kenapa, ana akan lupa mana satu daun kunyit, mana satu daun pandan -.- selalu je tertukar. mak suruh amik daun pandan, ana pi amik daun kunyit. macam tu lah, and ofkoz la, mak marah bila tersalah amik. bukannya boleh sambung balik. bazir je. lepas tu bila dah pindah Puncak Alam, umur 11 tahun, ana dah pandai differentiate dah. satu je cara nya. daun kuyit bila koyak, akan ada bau familiar ngan bau bila kerang direbus. err tak tahu la orang lain, tapi bau tu memang familiar lah. (ok. tak paham ea? abaikan) oleh itu, time tu ana panggil daun tu, daunkerang untuk mengelakkan tersalah ambil. hahahh.. :3

bukan apa, tiba-tiba teringat pulak ke-bengong-an masa kecik dulu pasal benda ni bila mak suruh amik daun kunyit kat luar tadi. ehehh
 and of kos la tak salah amik. 

pengajarannya kat sini : tanam la pokok sekeliling rumah supaya dapat menghijaukan bumi. ehh? :P

Kalam Allah (1)


“Dan apa jua bencana, kesakitan yang menimpa kamu, maka ia adalah daripada tangan-tangan kamu sendiri(dari perbuatan salah dan dosa) dan (dalam pada masa yang sama dikenakan bencana dan sakit itu) Allah mengampunkan sebahagian besar dosa-dosa kamu” Surah Asy-Syura, ayat 30.

May 15, 2013

Tiga perkara

karoke
teringin nak berkaroke macam kawan kawan laki buat. sebenarnya dari kecik lagi aku teringin nak buat semua yang lelaki boleh buat. kalau kawan lelaki (kat sekolah) main longkang, aku join dorang. dorang main kejar kejar, aku yang volunteer nak kejar. dorang main tangkap belalang, akua yang pakai kain sekolah ni pulak yang terkinja kinja carik belalang sama sama dorang. teghuk bebeno. sampai macam tu sekali kan? mengapa ini terjadi? sebab aku teringin nak ada abang kandung dari kecik? mungkinnn lah. eh, apa aku melalut ni? ok. perkara sebenarnya, aku nak cakap, aku teringin nak berkaroke macam yang orang lain buat. kadang kadang erm..bukan kadang kadang, tapi pernah la jugak dua tiga kali hati gedik terdetik, nak pi karoke. tak tahu kenapa. pengaruh rakan sebaya? mungkinnn.. tapi aku tahu, aku pmpuan, tak manis kalau melalak menyanyi nyanyi kat pusat karoke yang konfem konfem ada bukan mahram aku. kot dia tergoda suara aku yang merdu ni nanti, macam mana :3 itu perkara kedua.perkara pertama ialah malu. memang tak la aku nak pi karokss yang mana boleh menjatuhkan maruah aku.pada aku la. 



Menari tarian melayu
erm, sebenarnya malu nak ngaku. tapi tengah semangat nak belogging ni, aku turutkan saja. dari dulu aku ni memang jiwa melayu. lagu pertama, seingat aku lah, lagu norhaliza idris. lepas tu muncul pulak siti nurhaliza. memang aku minat sangat siti. pada awalnya bukan sebab suara walaupun suara dia best. mantap. tapi sebab utama aku suka sebab dia mengetengahkan lagu tradisional. dengan tariannya lagi. piwwiit! cun.. memang aku suka gila la time tu. kalau ada video dia kat tv (time tu tak kenal apa itu internet, youtube, hanya kenal tv), mesti aku menari sekali. tapi guna tangan je la. kalau ngan kaki skali, maunya mak aku tutup tv sebab mak ingat aku dah kena rasuk. LOL
masuk alam sekolah menengah, di aman aku kenal dengan Tonah and Nana yang memang masuk kelab seni budaya, memang aku membuak buak nak join, tapi aku segannnn ! aku takut atas pentas sebenarnya. untuk tak terkilan, i just watched them performing tarian melayu yang awwww sangat sweet .. aku hanya tersenyum. akhirnya aku ngaku kalah dan mengatakan aku takda bakat.


main piano
warghh ! yang ni memang boleh gila jadinya. aku tak tahu dari mana dan sejak bila, tapi yang pasti memang dah lamaaaaa yang amat aku teringin nak belajar piano. time lepas SPM yakni dua tahun sudah, aku ada try carik kelas ngajo piano sekitar puncak alam, tapi memang menghampakan. nak carik luar puncaks, takut ayah tak bagi or even susahkan ayah nak pi hantar pulak. kalau bab tarian melayu tu aku give up, yang ni memang tak aku nak give up. cuma tu lah, peluang dan ruang tiada. tapi memang aku nak sangat sangat, 

sapa bagi aku piano time birthday nanti, memang aku sayang dia ketat ketat. yang simple pun jadi la. (ceyh, demand pulak)

(kenapa enty kalini guna aku ni? pelik bebeno.. mungkin sebab entry yang ni kot)

bangkit



memang sakit bila dibuang
seolah olah kita tiada nilainya
bukan aku yang pinta 
bukan aku yang mula
bukan aku yang mengada
untuk bercinta sebelum tiba masa
hati mana yang tak terkesima
bila
dia yang mulakan tutur bicara
dia juga yang mengakhirkan semua
 satu saat saja


ye, itu dulu... 
siapa kata aku tak cuba bangit
siapa kata tak sakit
siapa kata tak perit
siapa kata aku tak usaha buang semua tu
siapa kata aku tak cuba
tapi siapa yang ada tika itu?



memang tiada guna
mengenang semula
tapi, kau hadir di bayangan mata,
nama kau meniti di bibir
dalam setiap doa aku
bukan kerana mengada
bukan kerana cinta
cuma aku masih terasa 
kau terlalu istimewa
ya
walaupun aku yang terluka
untuk kesekian kalinya


aku hanya ingin kurangkan beban
kerana aku tahu dan sangat tahu
aku tak mampu membuang segala
namun,
coretan ini bukan untuk dia,
coretan ini bukan untuk dia,
coretan ini, bukan untuk dia..



untuk apa dia peduli
sedangkan aku terkapai seorang di sini
perlu apa dia tahu
pentingkah hal kecil ini pada dia ?



pernah terdetik di hati
jika dia ingin kembali
adakah mungkin aku terimanya kembali?
atau mungkin tidak
ah !
tak usah fikir benda yang mustahil



ya, aku tahu dan aku sedar
aku kena bangkit segera
aku kena redha dengan ketetapan Tuhan
mencari cinta Illahi penting dari segalanya
sebenarnya, i'm fine
cuma tu lah
rimas 
penat
terkilan
tatkala kau muncul di minda tiba tiba
bukan sebab benci
aku tak pernah membenci
tapi sebab nanti
luka lama berdarah kembali
ya, walau hanya nama yang meniti 


Tuhan, tolong beri kekuatan pada aku
untuk aku hilangkan perit di hati
yang terbungkam kesekian kali
yang perlu segera mencari cinta Illahi
yang perlu segera bangkit kembali
walau akan jatuh semula nanti


Tuhan, tolong beri kekuatan
 pada aku
pada hati yang rapuh ini
untuk ia kental kembali 
seperti sebelum aku kenal dia
seperti sebelum segalanya bermula


amazing isn't ? aku berjaya coretkan hanya kerna kenangan kamu yang mengganggu sesaat tadi. ya. aku berjaya hasilkan benda merepek ni selama 10 minit~ phewwww ! 

May 13, 2013

Ikramah Bin Abu Jahal


Bismillah.. Assalamualaikum warahmatullah :)

 awak kenal siapa itu Ikramah Bin Abu Jahal? jom baca petikan bawah ni :



Islam menyaksikan kelahiran banyak tokoh-tokoh terkemuka. Diantaranya yang hebat adalah Ikramah bin Abu Jahal. Ikramah Bin Abu Jahal ialah seorang pemuda yang pada awalnya sangat menentang Islam. Akhirnya menjadi seorang pembela Islam yang tegar. Ikramah merupakan seorang pemuda Quraisy yang gagah berani. Beliau lahir dari keturunan bangsawan Quraisy serta mahir menunggang kuda. Pada awalnya,Ikramah Bin Abu Jahal menolak dakwah Islam karena terpengaruh dengan sikap ayahnya iaitu Abu Jahal yang menentang Islam. Dengan dorongan yang kuat dari ayahnya iaitu menentang Islam,beliau juga sangat memusuhi Rasulullah SAW dan menyiksa umat Islam yang lain.Perang Badar menyaksikan Ikramah menjadi sayap kanan ayahnya.Namun,Abu Jahal iaitu ayahnya terbunuh dalam peperangan tersebut.Tambah malang lagi ayahnya mati disaksikan sendiri oleh Ikramah.Namun ia tidak mampu berbuat apa-apa kerana mau menyelamatkan diri sendiri, Sejak kematian ayahnya itu, kebenciannya pada Islam semakin menebal & Ikramah juga ingin membalas dendam atas kematian ayahnya itu. Dalam beberapa peperangan melawan kaum muslimin, Ikramah Bin Abu Jahal adalah antara mereka-meraka yang berada dibarisan hadapan.Perang Uhud menyaksikan Ikramah menjadi sayap kiri pasukan Quraisy manakala Khalid al-Walid menjadi sayap kanan memimpin pasukan berkuda. Perang Khandak menyaksikan beliau antara yang semangat ingin memecah banteng pertahanan tentera Islam Madinah pada masa itu. Setiap hari beliau berpusing sekitar parit untuk mencari jalan hendak menembusi Madinah.Ketika pembukaan kota Mekah berlangsung. .Ikramah mengambil keputusan melawan tentera Islam dengan mengumpulkan pengikutnya untuk menyerbu tentera Islam yang masuk ke Mekah. Beliau terkejut melihat Khalid al-Walid yang menyerbunya namun beliau tetap tekad untuk melawan Islam.Akhirnya tentaranya tewas.Ikrimah sempat melarikan diri dari dibunuh.Beliau merasa menyesal pada masa itu & melarikan diri ke Yaman.Ummu Hakim,isteri Ikramah sangat bimbang akan keadaan suaminya. Beliau kemudian mendapat tahu bahawa suaminya berada di Yaman.  Isteri Ikramah ditemani pembantunya, seorang yang berbangsa Rom, untuk menemaninya sampai ke Yaman. Namun begitu, dalam perjalanan,pembantunya itu merayu agar berbuat maksiat denganya.Tetapi Ummu Hakim sangat setia pada suaminya itu. Ummu Hakim menolak permintaanya & menanganinya dengan amat bijaksana.Hingga mereka akhirnya boleh meneruskan perjalanan seperti biasa. Sesampainya mereka di perkampungan Arab,Ummu Hakim segera meminta tolong kepada penduduk disitu & menyatakan niat jahat pembantunya itu. Pembantunya itu akhirnya ditangkap oleh penduduk-penduduk kampung & akhirnya dapatlah Ummu Hakim meneruskan perjalanannya dengan aman. Akhirnya Ummu Hakim bertemu dengan suaminya iaitu Ikramah di Pantai Laut Merah. Mereka berpeluk kegembiraan. Ummu Hakim meminta suaminya untuk pulang bersamanya ke Mekah.Sambil menyatakan Rasulullah sudah mengampunkan kesalahannya itu. Ikramah dgn senang hati ikut isterinya pulang ke Mekah.Dalam perjalanan pulang, Ummu Hakim menceritakan perihal pembantunya pada Ikramah. Mereka singgah di perkampungan Arab tersebut,Ikramah terlalu marah dengan pembantunya itu & mengambil keputusan membunuh pembantunya .Mereka seterusnya meneruskan perjalanan ke Mekah.Kedatangan Ikrimah dan isterinya disambut oleh Rasulullah dan para sahabat. Mereka seolah-olah sudah dapat menduga kedatangan Ikramah ke Mekah. Baginda Rasulullah gembira dengan kedatangan Ikramah tersebut. Dihadapan baginda,Ikramah mengucap 2 kalimah syahadah.Ikramah berjanji akan mengubah perangainya & bersedia membela Islam dngan tangannya. Ikramah mahu bertaubat dan menebus kesilapannya yang dulu,akhirnya beliau menjadi pejuang Islam. Ikramah menepati kata-katanya.Kalau dulu hidup & matinya melawan Islam,kini beliau berjuang habis2an mempertahankan kalimat tauhid Islam. Perang Yarmuk menyaksikan tentera Islam diserang bertubi-tubi oleh tentera Rom. Ikramah kemudian mara kehadapan menyerang tentera Rom. Ikramah kemudian mara kehadapan menyerang tentera Rom yang sedang menggila. Beliau menghalau pasukan musuh yang sedang mara kehadapan. Akhirnya, beliau gugur terkorban dalam peperangan tersebut. Meskipun sedemikian, tentera Islam berjaya mendapat kemenangan yang gemilang. Itulah kisah salah 1 pejuang Islam iaitu Ikramah Bin Abu Jahal yg dulu menentang Islam kemudian bertaubat & mati shahid mempertahankan Islam. MashaAllah,moga kisah tadi memberi kita tauladan.Sesungguhnya pintu taubat itu masih terbuka luas untuk kembali kepadaNya.Assalamualaikum.

*nota Usrah kat twitter 13 Mei 2013*

syukur, sudah pulih

Bismillah..


alhamdulillah, hari ni dah sihat sepenuhnya setelah erm, jap, nak kira. . .  oh ok. 5 hari ana demam teruk.. 


Ubat batuk (cecair), antibiotik, ubat selesema (yang kecik seciput tu) dengan paracetamol

walaupun takda motif, saje nak tunjuk ubat yang terpaksa ana makan selama lima hari. ubat paling tak feveret, yang pil yang gedabak besar tu.. doktor kata tu antibiotik. and 2 kali sehari kena makan. tapi walaupun paling tak feveret, tu mudah nak telan, banding ngan paracetamol yang belah kanan, pil bulat bulat tu. nampak macam senang telan kan? ouhh anda silap. tu la paling susah nak masuk ke tekak. bila masuk, dia nak keluar balik. memang dua gelas air la minum semata mata nak telan sebijik paracetamol tu =.= sabo je la haii


btw, semua ni bukan my ubat. tu ubat ayah. ayah pun sakit jugak. demam jugak macam  ana. malas betoi ni pi klinik. so, ayah kata, makan je la ubat ayah ni. haha. ok :)


tapi penyiksaan mana yang tak berakhir kan? :) alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah.. harini ana dah boleh buat kerja2 rumah like normal walaupun hidung srottt srettt srott srettt... selama 5 hari demam, memang banyak yang amat tisu terpaksa dibazirkan. huhu. ini adalah untuk memastikan keselesaan hidung. heeee


tadi time tengok dashboard, baru perasan. woahhh ok. ok. dah 2 minggu tak update blog. kesiannn blog. sorry ea cayang. ai demam. u la. tak hantar ai pi klinik sapa suruh, kan ai dah tinggal kan u. ok dah, jangan merajuk lagi ye, ai dah balik kat u ni. suke tak?


-.-


haritu, yakni hari jumaat, rasa dah sembuh dah, suhu badan pun kurang. malam tu punya la excited crita tntang wedding firnash yang bakal diadakan esoknya. sepanjang malam tu rancang2 bagai. nak naik kereta sapa, brapa org, amik kat mana.. ana punya la excited, kata, kalau nana tak dapat drive, biar saya drive sbb igt kan dah ok. 

bagun pagi2 hari sabtu tu, tiba2 takda suara. batuk pun kuat amat. bagai satu puncak alam boleh dengar ana batuk. k over -.-  tapi betul la.. bila batuknya kuat, mula la sakit tekak. ana  dah risau, macam mana nak drive nanti.. so, i decided nak tidur SEKEJAP. masa tu tengok jam, pukul 8 lebih. igt nak bangun pukul 9 ke plg2 pun pkul 10 la paling lewat.

*bangun tidur*
terus tengok jam. whattt!? pukul 11 dua minit ! woahhh! punya la gelabah. baju tak carik lagi, even tak pikir pun nak pakai mana satu. dah la baju kurung penuh satu lemari. tu satu. nak carik tudung, nak cari keronsang.. warghh! teghuih lari tak cukup tanah nak pi carik baju sume. 

sampai je kat bilik, "aduhh nak pakai baju apa ni... baju apa ni" sambil tolak baju yang taknak pakai.  tengok jam balik. warghh! dah 11 setengah! ah. amik je la baju ni. kaler merah? tak kisahla. asalkan selesa. ingtkan nak pakai selendang hitam, tapi bila memikirkan keadaan diri yang tak berapa sihat + cuaca panas terik, terus tak jadi. terus pi kat almari mak, pinjam tudung mak. muwehehee

*detail gila kau cerita. kenapa panjang sangat nak cerita ni?*

hehe.. sori2~
 dipendekkan cerita, ana, Daus, Nana, Sara ngan Abel pi la terkedek kedek ke wedding firnash (firdaus & Nas amirah). and satu yang ana perasan. baju ktorang (me, daus and Nana) sama merah! tak rancang pun snanye. haha.. seronok! beronok ronok!


dari kiri : sarah, firdaus,nas amirah,nana, tak tahu sapa budak sesat ni

SUMBER

lagi excited, bila warna temanya pink. takde la lari sangat tema nya kalau baju merah kann.. haha.. seronok. time wedding tu, memang ramai la kenalan skolah. dah rasa macam reunion satu sekolah dah, cikgu2 ada, senior2 skolah ada, junior2 skolah ada.. 

tapi sayang... Tonah tak dapat datang sebab dia kerja kat petrosains. yes, eventhough weekend :( daus pun takda dalam gambar ni sebab dia kena balik cepat.


eh, lari topik pulak -.- tapi, pokok pangkalnya, ana sangat gembira. for everything. alhamdulillah Allah. terima kasih Pencipta ku :')

May 8, 2013

tika hatinya terluka

*just wanna share one of the fb's status by faizin*

Ketika hati seorang muslimah terluka, ia akan
menghapus air matanya dengan imannya..

Ketika hati seorang muslimah terluka,
ia akan menguatkan hatinya dengan ilmunya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
hati-harinya akan ia penuhi dengan semangat
perubahan lebih baik pada dirinya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
ia menari dalam doa permohonan ampunnya
terhadap Rabbnya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
wajah kusutnya tetap terlihat indah bagi dunia

Ketika hati seorang muslimah terluka,
bibir merahnya menyimpulkan senyuman untuk
hidupnya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
matanya basah oleh lembutnya hatinya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
dunia nya terasa akan berlanjut dan ia harus
tegar

Ketika hati seorang muslimah terluka,
jiwa lembutnya sampaikan ketenangan pada
hati kecilnya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
akal dan hatinya hadir untuk menanti
kesedarannya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
tangannya ia gunakan seperti kebiasaannya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
tak akan ada perubahan dalam dirinya oleh
hal-hal yang tidak berguna

Ketika hati seorang muslimah terluka,
ia gunakan kesedarannya tuk menjaga
perasaan orang sekitarnya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
air matanya dijadikan doa untuk keselamatan
orang yang melukainya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
jari-jemarinya bergerak untuk tetap menolong
orang lain tanpa beban di hatinya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
hidupnya tetap menjadi kebahagiaan bagi
orang disekelilingnya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
dia tetap meneruskan liku2 hidupnya.

Ketika hati seorang muslimah terluka,
kepercayaan dirinya tetap tak akan pudar..

Ketika hati seorang muslimah terluka, ia dan
dirinya tetap menjadi MUSLIMAH…

● Tabahkanlah HATIMU duhai MUSLIMAH disaat dirimu TERLUKA..Anggaplah ujian sebagai ANUGERAH TERINDAH darinya..kerana Dia ingin senantiasa dekat dengan dirimu..InsyaAllah,Allah senantiasa bersama2 denganmu ~ ♥

May 7, 2013

Sunnah orang berjuang



Berjuang menempah susah
Menanggung derita menongkah fitnah
Itulah gelombang hidup samudera duka
Seorang mujahid membela tauhid

Dipisah, dia berkelana
Dibelenggu dia uzlah menagih mehnah
Namun jiwa tetao mara memburu cinta
Membara demi Allah dan RasulNya

Berjuang tak pernah senang
Ombah derita tiada henti
Tenang resah silih berganti
Inilah sunnah orang berjuang

Malamnya bagai rahib merintih sayu
Dihiris dosa air mata
Siangnya bagaikan singa di rimba
Memerah keringat mencurah tenaga

Berjuang memang pahit
Kerana syurga itu manis
Bukan sedikit mahar yang perlu dibayar
Bukan sedikit pedih yang ditagih

Berjuang ertinya terkorban
Rela terhina kerna kebenaran
Antara dua jadi pilihan
Dunia yang fana atau syurga

-hijjaz-

mutiara kata dari tokoh Islam

ini pun best jugak :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...