balQis Bintulu

My photo
-tempat yang paling tinggi di dunia-, Selangor, Malaysia

sEt dALaM miNdA !

November 7, 2012

Dayuskah aKu?Tarikh : 7 November 2012
Masa menaip : 9.26pagi


Dayuskah aku? Apa aku nak jawab kalau Allah tanya aku nanti? Apa tanggungjawab aku pada insan bergelar kawan?
Tak tahu nak mula macam mana.
.
.
.
.
.

Bukan nak mengaibkan orang, tapi, ana terfikir,ana ni kawan jenis apa yang sanggup biarkan kawan sendiri  hampiri dosa? Seriously, sebenarnya susah untuk diri ini menegur kawan yang rapat dengan ana.
 Ok. Ini takdak kena mengena langsung dengan kawan baik ana (daus,nana and tOnah tau.) kalau diorang, ana tegur direct je. Sebab ana tau, kitorang takkan toucing lebih2 sebab masing2 tahu, teguran itu bagus untuk memperbaiki diri sendiri.
>Back to the story<

Bukan ana tak nampak apa yang mereka buat. Bukan ana tak tahu mereka berpegang tangan depan ana. Tak tahu kenapa, tak terdaya ana nak halang guna mulut dan tangan (kuasa) ana sebagai kawan. Ana hanya mampu cegah guna hati. Benar lah apa yang rasulullah pernah bersabda.. Sesungguhnya mencegah dengan hati, adalah selemah selemah iman.(sesiapa yang tahu hadith lengkap tentang ini, tinggalkan kat ruangan comment ye, thank you!)
Sebab apa selemah lemah iman?  Sebab kita menghindar dalam senyap, tapi dosa tu tetap berlaku depan mata kita. Mari ambil contoh. 

Ada lima watak, ‘daun’ , ‘ranting’ , ‘rumput’ , ‘jaring’ dan ‘tiang’


Daun dengan rumput dikatakan kapel la konon. Hanyut dalam cinta palsu yang dikgelar pasangan kekasih.(ini bukan cara Islam, ok!) Dalam masa yang sama, daun dengan ranting bersahabat baik. Bila daun dengan rumput keluar , mesti daun ajak ranting keluar sekali.
“supaya tak kekok bila keluar dengan rumput!” katanya bila ranting tanya kenapa daun ajak  ranting bila keluar dengan rumput. Ranting tak selesa sebenarnya. Tapi ikutkan saja sebab taknak hampakan permintaan daun,sebab daun adalah ‘bayang’nya. Pokoknya, di mana ada daun, di situlah ada ranting. Begitulah mereka  sejak awal pertemuan dahulu.

Hari demi hari, bulan demi bulan,  daun , rumput dan ranting bersahabat baik, walaupun pada awalnya ranting tak berapa suka rumput. Sebab rumput terlelu mesra dengan daun, walhal mereka bukan muhrim. Terlebih lebih.Walaupun keluar bertiga, tapi itu tak menghalang rumput dan daun bersentuhan.SECARA SENGAJA. Ranting sedih tengok daun yang berani biarkan rumput pegang tangan daun (daun ada tangan ke?ok. ni contoh saja).
Tipulah kalau ranting tak pernah berdehem, sebagai tanda amaran. Tapi still tak berkesan. Mungkin ranting terlalu pengecut. Ya. Ranting pengecut!

Itu baru satu dilema si ranting.

Dalam masa yang sama, ranting pun bersahabat baik dengan tiang.
(kenapa tiang yang dijadikan contoh  -_- ) ok. Sambung.

Tiang akan ceritakan semua masalah beliau pada ranting. Sampai kan masalah peribadi pun dia cerita pada ranting. Itu membuatkan ranting selesa berkawan dengan tiang. Mungkin sebab rasa terharu bila diri dipercayai untuk menyimpan rahsia peribadi si tiang. Ye. Walaupun tiang tu bukan muhrim si ranting.
 Sampai lah satu saat, ranting baru tahu yang tiang JUGA berpacaran. :( bukan jelous ke apa (takda makna nya aku nak jeles) Tiang ada bagitahu ranting tentang jaring;yakni pacar si tiang. Ranting tak kisah kalau nak cerita, tapi dalam masa yang sama, ranting tanya pada diri ranting, ‘adakah aku nak biarkan DUA orang kawan aku terus hanyut?’ tapi apa yang harus ranting lakukan? Ranting sedih sebab tak dapat nak jalankan tanggungjawab ranting sebagai kawan.

Dayuskah si ranting?

mutiara kata dari tokoh Islam

ini pun best jugak :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...