balQis Bintulu

My photo
-tempat yang paling tinggi di dunia-, Selangor, Malaysia

sEt dALaM miNdA !

January 18, 2011

perpisahan terjadi juga!

pabila peristiwa silam diungkap....

Pantai Indah sEa ViEw Res0Rt

16 NovEmBeR 2009

 Kami [ Balqis syahiirah,Nur Diyana,Fathanah Hanan,Aqil iZZuddin,Muhammad lukmannul hakim & Muhammad zulhilmi] bertolak dari sekolah,[ naik van abang lukman ] menuju ke Pantai Indah di jeram, mewakili SMK PunCak ALam untuk mengikuti Rancangan Intergrasi Murid Untuk Perpaduan(RIMUP 09).


          
Kami adalah yang paling awal sampai di situ..[ ishk,janji pukul 10 daftar,,alih2 12.30 jugak start nya ]. Kami yang mewakili sekolah masing2 dikumpulkan di padang Resort tu, di bawah beberapa buah khemah..kemudiannya,setiap se0raNg dari kami dberi nombor,,,balqis no 18,tonah 17,Nana lak 19,,,budak2 laki tadi, balqis tak kisah pun diorang nombor berapa,,dorg pun ntah ke mana ntah hilangnya,, balqis taktahu la. dengan blur nye, kitorg trima je la no tu..ada udang di sebalik Batu! rupanye nombor tu untuk nombor kumpulan,,abesla!!  -__-"   ishk,,,tak best nya~ tepisah dari Nana dengan tonah,,walaupun time tu balqis tak berapa rapat sangat dengan dorg berdua..

semua orang dah ada dalam kumpulan masing masing..fasilitator bagi kertas kosong kat setiap kumpulan untuk isi nama ahli kumplan.. balqis pulak, tiba tiba je amek ktas tu,suruh budak2 skola rendah tulis nama dorg..yang aneh nye, dalam kumpulan 18, ad sorang je bdak lelaki sekolah menengah,,Balqis dengan Mus je pleajar sekolah menengah,perempuan [ Musfirah Bt Mohamed Roznan <-- kawan baru Balqis kat sana.. ] kami berdua berbincang,biar bduak tu yang jadi ketua kita la , memandangkan dia je kumbang yang boleh memimpin. Mus setuju je. lalu balqis pun pergi la kat dia, suruh dia isi nama [ owh, nama dia faris,ok. ] bila selesai, balqis pun pegi bisik kt Mus, "nama ketua kite faris tau,tapi dia tu macam pendiam je,boleh ke dia memimpin? "  balqis tak ingt la ape yang mus cakap lepas tu..[ hehee~ ] ahli kitorg sumenye ad 19 org.. List nye balqis still simpan tau.. ingat nak pergi liminate tapi tak terbuat sampai sekarang -.-

tengah sy0k syok fasilitat0r tu bagi taklimat, tiba2 angin kencang menyerang khemah  RIMUP. sume panik! balqis pulak tiba2 berubah jadi macam orang lain. Balqis lebih utamakan budak2 sekola rendah kumpulan balQis(padahal,baru kenal muka je masa tu) balQis kumpulkn diorang kat dalam dewan setelah fasi suruh sumua berlindung dalam dewan. Dari dalam dewan, balQis nampak Aqil, Lukman dengan Zulhilmi bertarung, menyelamatkan khemah [ wah~g00D j0B boYz! ]
   
bila matahari  'wanna sleep', baru la kunci bilik diagihkan. balQis ingat lagi, fasilitator tu kata,siapa yang dapat bilik kat tingkat 4 dan ke atas SAHAJA yang boleh guna lif.  cari punye cari. . . WaH! bilik kitorang tingkat SeMbIlaN! yakni tingkat yang PALING aTaSsetelah sume merungut,fasi terpaksa mengalah dengan membenarkn kami memilih ahli rumah masing2  [ HAHA. jahat betul -.- ] malam tu, tak ingat la buat apa, tp yang balqis ingat, kitorang sume solat maghrib & isYak secara berjemaah. rasa tenang je :')

    time dalam bilik lagi la. sy0k tak terkata. ambil gambar guna fon Nana sebab dia sorang je yang bawak. tapi,dapat amek dalam 4 keping je sebab tiba2 je fon takboleh ambil gambar.  kitorang pun tak tau kenape, nana kata bateri still full. . .  bile cuak menyelubungi diri, terus tak jadi nak check ape puncanye [ time ni balqis takda fon lagi] Yang paling takboleh lupa, 'peristiwa tu' haha! [ biyala ia menjadi rahsia kami bertiga ] tapi the best part,kitorang dapat bilik utama yang bilik airnya ada bath tub! huhu.. 1st time guna bath tub. malam tu kitorang sembang2 atas katil yang gedabak besaq tu,smpai pukul 1 lebih..


    *        *        *

17 NovEmBeR 2009

 0550 # bila bangun, Balqis perasan sesuatu yang aneh! muka nana dengan Tonah monyok je. balQis tnye la, 'kenapa?' t0nah said ''hish..balQis tido lasak la!tonah dapat tido seciput je. nak tau tak,malam tadi time tonah terjaga, balQis kongker sampai tengah katil! tempat balQis kan kat hujung sana  :\' hah?? yeke? mana la sy perasan. maaf. nama pun time tido kan,mana nak perasan apa yang kita buat. sori    T_T

dengan tegopoh gapahnya kitorang bertiga turun ke bawah nak solat subuh samasama. alamak! lif pnuh la. jadi,untuk cepat kan perjalanan, balqis ajak dorang gune tangga [ even balqis sdar ktorg kat tngkat 9 time uh ] -tepaksa. lagi pun, trun je koT. no big deal la.

0700 # Kami dikumpulkan di padang yang semalam tu untuk buat senaman pagi
$enaMan  1: Tarian p0c02. balQis taktahu poco-poco tu apa. jadi, balQis ikut je.
$eNaMaN 2: chicken dance. ada gaya kepak itik la, ape la , macammacam lagi.klaka..makin lama makin laju tarian nya. last2, balqis takBuat pun. malu la -__-'

TENTATIF PROGRAM RIMUP  
(erkk,,abaikan sgale tlisan cakar ayam 2 )


0800# Team w0rk. Itu yang tertulis dalam tentatif program kat atas ni. fasi bagi 1 kertas mahj0ng dengan 1 mineral botol yang penuh dengan air untuk setiap satu kumpulan 

Tugasan 1: letak botol tu tengah2 ketas mahj0ng yang ditegangkan, then bawak sampai ke garisan penamat. sume tecengang untuk beberapa minit. [ MACAMmana nak buat? dah la kena stabil kan botol tu, kertas tu pulak takBoleh koyak walau sedikit. -.-  kump 18 berjaya, tapi elok je nk cecah kaki kat grisan penamat,btol jd ta seimbang lalu K0YAK!!!! SABAJELA~ haDoiyyy, tak dapat la kumpul mata! [ setiap kump. yg menang akan dberi mata, yg kalah akan dipotong markah <--- yg paling sikit akan diDenDa ] tapi kumpulan saya dpat la jugak mata kesian. hehe~  ^_^

1000# minum pagi dengan kawan masing2 [ huish~ baru la dapat lepak dengan kawan sndiri, asek dengan kump je~ dah la tak knal sapa saPa ~.~ ] balQis ingat lagi, tonah cakap camni, 'balQis cEpat sesuaikn diri ouh, kejab je da rapat dengan ahli kump. sndiri.  <== ayat ni lebih kuRang je, sebab benda ni berlaku tahun 2009, mana la ingat sangat. eh, kejap, t0nah ke yang ckp? ke Nana ? entah. haha -.-

tugasan 2: Setiap kumpulan diberi sebuah kerusi, belon & seutas tali [ talinya halus, cumanya, dia tebal sikit je dari benang ] ikat belon yang da dimasukkan udare dalamnya kat tengah2 kerusi, pastu ahli kena buat bulatan. yang tengah2 kena pegang kerusi, jgn smpai jatuh. yang ktua dengan penolong pulak, lilit tali tu sekeliling ahli yang membentuk bulatan tu, then ikat mati [ balQis jadi penolong tak rasmi -^_^- ] tapi tali jgn putus,jgn pegang belon, belon jangan terlepas dari kerusi, & krusi kena steady je. INI SATU PEYIKSAAN  ke cabaran?? -.- tapi, kalau tak silap ktorang menang. time aktiviti kumpulan blangsung,balQis terlupa nak tengok kump. nana ngan tonah. hehe , maaf la!

*  *  *      makan    tengah    hari      *   *   *

time makan lagi best! bayangkan. beratus peserta RIMUP 09 kene berbaris dalam 2 barisan SAHAJA untuk ambik makanan. time berbaris, tserempak dengan Aqil. BalQis ingt lagi, si aqil tu cakap ''laaaa, muka korang lagi ! takda muka orang lain kah? ' 
penyepak kang~ 
memang la~ dah kitorang pun join rimup ni, mmg akan tesrempak la kita. <-- nk je ckp kt aqil tu, tp ktorg just cakap, '  biar la -.- '


1430# Kami  dibawa ke pesisir pantai, !سبحان الله  indahnya pantai tu! sesuai dengan nama dia ; Pantai Indah. Tugasan 3 :tugasan yang paling menyer0nokkan sepanjang balQis hidup di bumi ALLAH s.w.t ni. explorace.

1st task, satu kumpulan kena nyanyi lgu tentang ibu. [ lirik dye : oh ibuuu, kau disiram bayu pagi, kehilangan terasa kini..etc.. ]yang tak boleh bla nya, cuma balqis je yang mengaku tahu lagu tu(xtau la dorg lain tahu tp buat buat tak tahu).ctpaksa la balqis nyanyi dulu baru nyanyi sme2 [ malu kay! balqis mana pernah nyanyi depan orang rmai. benci betul] lagi balqis malu, ktua kump balQis tu pandang smacam je! tahu la suara orang tak sdap. . . . lepas selesai nyanyi, kena buat kraftangan mnggunakan bahan semula jd yg ada kat pantai tu [ alm smula jd? sampah je yang balqis tengok. -.- ] tak ingat la apa yg kitorang hasilkan, tapi ia berasaskan kulit kerang yang bersepah. . 

   Lupe lak~  sblom kitorg dibawa ke pantai ni, tiap kumpulan diamanahkan bawak belon yg ada air kat dalam sepanjang aktiviti pantai ni. sape lagi kalau bukan ketua yang pegang. hihiii [ jahat betul ] tugas seterusnya, say 'saya sayang malaysia' dalam 3 bahasa yang berlainan dengan fasih. kitorg pilih ktua tuk ckp bhse arab(sebab balQis tengok, dia pakai lencana Sekolah Menengah Agama apa ntah) dua bahasa lag tak sure la. bahasa tamil ngan bahasa france kot...kot la. next,ktorang kena bina istana pasir. wah~ balqis tak prnah pun buat istana pasir. yay!  ^__^ time nak buat benteng istana pasir tu, balqis rasa macam tak sedap hati je. balqis buat2 la btul kan tudung . rupanya ktua tu tengah pandang balqis semacam je. terus bdebar. [ ceWah! ] bukan berdebar tu lah! balqis ada buat salah ke? tapi balqis buat macam takda benda berlaku. then truskan aktiviti bina benteng istana tu dengan perasaan yang kononnya tenang. Then, TAMAT sudah aktiviti pantai. 0nTheWay nak balik ke padang sukaneka smalam tu, balqis prasan yang si ketua ni asyik pandang balqis semacam je. sejak bila pun balqis taktahu. (apa masalah dia? -.- )mungkin  balqis ni yang pRaSan lebih kot. haha -.- 
*  *  *    makan    Petang    *   *   *

 time makan, balqis crite la psal ktua tu kat tonah ngan nana. and guess what. dorg kata macam ni, ''aiYyok! balqis. . . . . dia suka balqis kot?'' balqis said,''saya tak pastila. mungkin saya yang perasan dia pandang kot. ntah2 dia pandang istana tu ke, tapi saya yg terprasan. ntah la,tak sure'' ah. biarlah, asalkan dia bahagia. time kitorang nak balik bilik, terserempak la ngan ktue balqis tu duduk2 dengan 2 org jejaka yang tak kurang kacak. HAHA -.- balqis bisik kat dorang, tula ketue sy. 

Nana :"eh,yg sbelah tu ktua Nana!"
Tonah : ''yg sorg tu ktua kump. tonah la. eh, kebetulan, kita schoolmate, ketua kita pon satu skolah[ sebab nmpk dorg pkai t-shirt sekolah yang sama ] haha,elok la tu, skandal masing masing!''
balqis : "macam2 la korg ni. tak mungkin la saya suka kat orang yang saya tak knal.."

 Malam melabuhkan tirainya dengan tenang tanpa gangguan

lepas solat maghrib & isyak berjemaah, bacaan Yassin dibuat. pastu ada tazkirah ringkas dari ustaz skola mana ntah. ringkas dan best.

2045# kali ni,ustaz Yazid yang kendalikan program. ustaz Yazid ni abang ustaz tajul yg pernah ajar kt SMKPA tahun 2008. memule ingatkan ustaz tajul,tp ustaz yazid tu macam tahu je ape yg balqis fikir, blyau knalkn diri blyau dengan nme mohd Yazid,bukan Tajul ariffin ye..,rmai yang konfius,,kate blyau mlm tu~

ta ingt la ape yang ktorang tonton kt slide mlm tu, tapi yg pastinya, balqis TERpaksa duduk seblah ketua sebab tmpat sangat la luas! nak bergerak pun tak bebas. sebab rasa diri ini diperhati. haha! entah la. balqis je kot yg prasan sorang sorang. eh, kalau betul betul macam mana?  :D  ktorg sume nyanyi lagu wali band dengan lagu tajuk dia, kenangan terindah. time nyanyi2 tu,balqis teringat peristiwa kat pntai tadi ^_^ lepas sr0n0k nyanyi2, sume kena buat bulatan kumpulan masing2.

Tugasan 4: kira2 jam 2230, ketua dengan penolong kena pergi depan, ambil dua kertas mahj0ng + marker pen. tapi balqis malu tak bersebab. so, balqis suruh Mus yg pergi depan. haha! apela, peluang keemasan dibiarkan terlepas cantu je! mata yang tadinya ngantuk terus segar. haha.

tiap kumpulan kena buat baju 1 Malaysia dari kertas tu. ktorang wat bju kbaya, ber cutting kan & berbutangkan cheongsam. kain nya ala2 kain kembang gitu! modelnya budak sekolah rendah, comel je budak tu pkai baju rekaan mus. Tp ktorang tak menang. kump mana ntah yang menang. tak ingt! tak pntg pun untuk diingt. bila jam menunjukkan angka 12, barula aktiviti nya selesai. tu pun sebab budak2 sekolah rendah ramai yang tersenggok senggok tahan mate. [ kt RIMUP tu,majority murid skola rendah.yang kami ni, jd minority je~ ] sedih. eh, tak. bangga sesaat.

bila sume da naik bilik masing2,ktorg buat bnda jahat~~~~ kitorang bawak maggi kat bilik senyap2. hahah! biarlah.  laSt night pun, nak berkira apa? time nak pergi kt mesin beli maggi 2, punya la terkejut. rupanya ramai yang plan macam kitorang. haha! jd, kalau kena tangkap, bukan kitorg bertiga je. haha. tapi nasib baik la tak terkantoi malam tu. hehehe~~ maaf la fasi2 skalian. lepasni kitorang tak buat dah. janji.

ktorang beli dua je,maggi kari. balqis taKnak makan, tapi dorang kata, 'sharing is caring!' jadi balqis angguk je la. punye la seksa nak bawak naik atas. dengan air panas nya! dengan nak cover line supaya tak terkantoi. haish~ [ tula ! buat jahat lagi~ ] malam tu kitorang tido awal jugak la sebab penat yang amat sangat..

*            *          *

18 n0VeMbeR 2009

0525# <-- awal 25 minit dari semalamnya. terbangga 4 saat.

macam biasa, solat subuh bjemaah [ wat kali terakhir. T_T ] rasa sebak sangat. tapi balqis pujuk hati and said,  'takpa2, lepas ni ada aktiviti lagi.

dalam tentatif program, tertulis 'SLOT PERKASA WAJA', tapi yang tercatat di situ, fasi crita tentang suBjeK seJarah! da la balqis time tu SANGAT SANGAT TERAMAT SANGAT tak suka dengan sejarah. seriously. macam biasa line up in group. kali ni balqis duduk selang 1 dari ketua sebab sume ahli tanak duk dpan. -.- bagus betul. -.- ktorang sume bersalam salaman + bermaaf maafan bila habis dgar ceramah. time ni la, balqis suroh ahli2 bg nama pnuh,no fon,mail nagn nme skolah kt balqis.saje. simpan wat kenangan..(niat asal nak tahu nama pnuh ketua tu je. HAHA) balqis simpan lagi tau. lepas habis sl0t pkasa waja tu, ustaz yazid pasang lagu kenangan terindah. kalini balqis lak yang tengok2 ktue tu. [ lalalaa ] bile high note part, budak2 skola rendah ni layan se layan2 nye lagu tu, sampai riuh jadinya 1 dewan tu. pastu nyanyi lgu kasih sayang -sixth sense- time ni la balqis touching secara tiba tiba. balqis nangis dalam diam. sedih sebab dapat kenal dengan dorang cuma 3 hari. balqis buat2 la tunduk spaye takda sapa nampak,takTahu la kalau ktua tu nampak jugak..tak sure... (isk, kenapa balQis perasan sangat ni -.- ) then sarapan pagi kul 1130. lepas minum pagi, sume bratur tuk amek baju rimup09



1330# sume bkumpul bile da solat zohor, [ tp kali ni solat sndirian je.ni yang touching ni ! ] Perasmian Penutup dibuat di padang. dlm ucapan pnutup pegawai PpD [ kot ] bliau cakap, ni taun ptama budak sekola menengah dengan sekolah rendah dicampur dalam program rimup ni.  taun dpan akan di buat cani lagi sebab dapat nampak semangat kerjasama walaupun jarak umur jaooooh beza. cantu la lbh kurang ucapannya. setidak tidak nya, balqis dengar ucapan tu kan? haha~ <--  terbangga lagi sekali.    

prasmian pnutupan habis pukul 2 suku. tapi abang lukman tak smpai2. time tengah tunggu abg lukman dtg, yg tinggal cma 'skandal ktorang' dengan ktorang je. suka pun ada jugak..hihi. menyempat la jugak kitorang beli aiskrim untuk hilangkan bosan. lebih kurang pukul 3 camtu baru namp kelibat abang lukman. ALHAMDULILLAH.


tamat la sudah pengalaman RIMUP yang terpahat kukuh dalam ingatan balQis.

terimaKasihBaca. Assalamualaikum warahmatullah.

Ps$tt: time ktorg buat aktiviti senaman pagi selasa tu,ada asap hitam bkepul2 kt udara. bila tengok dari tingkat atas skali (bilik kitorang) ada ssuatu terbakar. nmpk la jugak ada ahli bomba padam kan api [ tp tak minat lak nak tahu apa yg tebakar sebab masa tu dah terlambat nak turun berkumpul kat bawah ]

dorang ni single lagi. haha (tak la. saja nak tunjuk, ni la muka2 budak laki yang iku ktorang)





Gambar kitorang? tak payah la. 
sekian terima kasih.

-Qr Forever-

kump 18-OptImI$

8 comments:

.tufah. said...

assalamulaikum balqis :)
contact lagi ke dgn faris? hehe. brape tahun dah ek berlalu, 3 tahun kan?
thanks sebab ada juga tulis pasal rimup ni. terus teringat balek kenangan lama. hahaha. budak budak sekolah rendah tu pun dah kat mana mana dah dorang tu semua. serius rindu dengan semua orang.


tertanya tanya tak siapa ni? (ayat perasan haha).
ni mus tau :)

Qis said...

waalaikumussalam. :DD

haha,, dah tak contact dah. but sy tau, dia skrg tgh buat foundation. alah, tau, ni mesti mus.
eah,, cop2! camna awak boleh kesan diari taun 2011 ni? rajin betul awak korek.

Anonymous said...

eherm..cepat betul masa..

Qis said...
This comment has been removed by the author.
faris said...

oh..ni ketua group korg la…tak reti guna blog2 ni...

Qis said...

erkk.. haha. ok malu~
*tutup muka dengan bantal*

ohh,, anda ke... ingatkan siapa.
:D

Qis said...

Faris : Sila abaikan mana mana yang berkaitan ye.. ni entry taun lepas. sebab tu la banyak ayat yang mintak penampar je tu. bila baca balik, sendiri yang malu~ -.-

faris said...

nvm

mutiara kata dari tokoh Islam

ini pun best jugak :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...