balQis Bintulu

My photo
-tempat yang paling tinggi di dunia-, Selangor, Malaysia

sEt dALaM miNdA !

January 22, 2013

Sebelum Aku Bernikah part 5. . .

perasan tak, ana ada post tentang 'sebelum aku bernikah' recently?  bukan ana ye, bukan.. 'aku' yang dimaksudkan bukan ana. tapi itu sebenarnya tajuk satu buku yang sangatt.. WOW

actualy, buku tu di recommended oleh my friend kat fb. nak sebut naam dia ke? tak payah la. nanti dia malu pulak kalau ana mention nama dia kat sini. :P

kawan ana tu, blajar kat UTP. oleh sebab dia yang recommended, so, ana mintak la buku tu. but ana teringat satu benda. dia kat SEMENANJUNG, ana kat BINTULU. memang boleh la dia nak bagi pinjam, kan? -.-

mula mula rasa patah hati sebab tak dapat pinjam buku tu. apa yang best sangat buku tu sampai di recommended? itu yang ana lebih curious tentang isi kandungan buku tu. dipendekkan cerita, ada sorang senior kat upmkb ni, dia kata gini, "kalau nak pinjam buku tu, datang lah bilik akak."

tergamam untuk 28 saat

tanpa membuang masa, ana terus serbu bilik kakak tu, nak pinjam buku 'sebelum aku bernikah'. haha . nampak tak betapa gelojohnya ana di situ? =.=


bila baca. wow~ memang terbukak fikiran. setiap isu dikupas dengan menarik. eh, ni macam terlebih lebih pulak intro untuk entry kali ni. ok la. kat bawah ni sambungan untuk 'sebelum aku Benikah part 4...'

sebelum ni kita dah paham tentang erti cinta yang sebenar. bukan lah yang sebenar, i mean, konsep conta yang perlu kita pahami. tapi macam mana pulak kalau kita DITOLAK?

haa.. baca;ah kupasan Hilal Asyraf kat bawah ni ;


Rejected

Kadangkala benda benda seperti ini terjadi sebab Allah mahu kita lebih tingkatkan diri kita. Kadangkala, perkara seperti ini, perlukan masa. Ingat kembali, mengapa bercinta.

‘Cinta adalah mahu bersamanya ke syurga’

Apabila putus cinta, terasa seperti ingin mati. Seakan hidup seperti tidak bermakna lagi. Apakah itu peribadi manusia yang mahu membawa seseorang ke syurga?

Tidak.

Oleh itu segera bangkit!. Sibukkan diri dengan majlis majlis ilmu untuk memperkukuhkan pribadi kita. Jadi, ‘bersamanya ke syurga’ bukan bererti saya dan dia menjadi suami isteri bagi ke syurga. Tidak Semestinya. Asalkan saya dan dia berada dalam syurga, itu maksudnya. Jadi, tugas saya uyang sudah ditolak, adalah meneruskan kehidupan dengan baik dan tidak pula mengganggu hidupnya. Maka saya meluaskan pandangan saya kepada dunia. Satu perkara yang penting, apabila cinta ditolak ataupun putus cinta, ia merupakan penghalang untuk kita daripada melakukan perkara  perkara yang bodoh. Bukan pula bermakna kita tidak dibenarkan bersedih, menagis dan hiba. Silakan. Itu fitrah. Tetapi jangan lupa tujuan kita hidup atas bumi ini bukan semata mata mendapatkan pasangan hidup. Tujuan kita hidup adalah untuk mengabdikan diri kepada Allah SWT.

Palingkan wajah kita kepada Allah SWT. Mungkin putus cinta dan cinta ditolak adalah panggilan dari Nya untuk kita lebih rapat kepada Dia, membersihkan diri dan menjadi hambaNya yang beriman dan lebih baik.

Positif dan bersangka baik!


Surah Al Baqarah ayat 216
“. . . dan boleh menjadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia amat baik untuk kamu, dan boleh jadi, kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan ingatlah Allah jua yang mengetahui sedang kamu tidak mengetahui”.


*     *     *     bersambung     *     *     *

4 comments:

sya_ju92 said...

owh.. ada orang suggest kat balqis ke.. bagus2.. :)
membuka minda kan buku tu? hehe

Qis said...

ha-ahh. buku tu sangat membuka minda. :D

sapa la yang suggest buku tu kan? hurm. . . :P

sya_ju92 said...

kan? hehe.. sangat membuka.. dan banyak definisi baru.. dan perkara yang membawa kepada kebaikan.. hehe

owh.. siapa2? hehe.. :P

Qis said...

nak tahu ke? dia lah Insan utusan Allah ~

mutiara kata dari tokoh Islam

ini pun best jugak :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...