balQis Bintulu

My photo
-tempat yang paling tinggi di dunia-, Selangor, Malaysia

sEt dALaM miNdA !

February 5, 2013

tunggu dan tunggu, terus menunggu.


friend is friend, work is work

itu phrase yang ana pegang since ana sem 2 kat UPM bintulu ni. 

               *kenapa sem 2? kenapa tak dari sem 1?*

sebab phrase ni dperkenalkan oleh Mr. Fakhzan time dia ajar subject BBI 2409 (semester 2) cuba pahami maksud phrase tu.

bagi yang tak berapa nak paham, meh sini ana terangkan supaya anda lebih memahami apa yang ana nak sampaikan. let me take 1 example. 

kita satu pejabat, adalah kawan. (err.. tak tahu nak start macam mana :P ) taknak lah, tak best, better ana bagi REAL EXAMPLE.

ok. ana, si burung dan si kucing satu course. dah nama pun satu course, of coz la kitorang berkawan since sem 1 kan. ok. itu memang tak dinafikan lah,walaupun ktorang bertiga baru je rapat time sem 3 ni. 

apa yang ana nak cakap ni, sebenarnya macam ni. kita kawan, memang lah kawan, tapi bila deal with assignments or something that called 'work', kita kena ketepikan kawan.

sabar dulu. 
let me explain

ketepikan kawan ni bermaksud, kita kena layan orang orang yang kita bekerja dengan layanan yang sama rata. tak kira lah, kat luar kerja, dia tu musuh utama kau ke, kawan baik kau ke, ataupun stranger yang kau tak pernah tegur. (ha,, amik.. guna 'kau' terus. nampak tak betapa ana tengah pendam kemarahan?)

contoh REAL (salah satunya lah,) time exam.
perghh,, memang tak tahan, rasa nak hempuk semua orang even dia tu kawan ana. SERIOUS. 

                *kenapa nak hempuk? apa salah dia?*

SETIAP kali exam atau test, menjadi kebiasaan untuk duduk selang atleast 2 atau 3 kerusi. itu apa yang dipraktikkan since ana bergelar pelajar. exam pun bermula. selang je 13 atau 18 minit, ada je suara berbisik singgah kat telinga ana.
suara dari belakang :  "balqis, soalan 2 ni macam mana ea? jangan la kedekut.
tak baik tau."
Suara dari belah kanan : "gambarajah 5 ni, jentera apa ea? tolong lah aku"
Suara dari depan :  "Psstt.. BalQis, Nama saintifik bunga ni apa weyh? tolong menolong amalan mulia" 

kali ni, dah masuk kali ke enam ribu dua ratus lapan puluh lima kali dah, ana terkena. tiap kali ada suara suara macam tu, ana buat buat tak dengar je. even so, it still MENGGANGGU time aku nak fokus time jawab soalan tu weyh! apa? tolong menolong amalan mulia?  

speechless kejab. (i was like, hello? u use that phrase with wrong situation, okay~ pfftt) sukati je. malas aku nak explain kenapa. korang paham paham sendiri lah.


eh, copp ! bukan ni tujuan ana berblogging harini
.__.

Sebenarnya ana tengah tunggu mereka mereka ni. aku dah cakap dah, meeting pukul 8.30 pagi (memandangkan kelas pagi harini cancel sebab Cik Effy pi  umrah.) aku buat meeting ni, untuk siapkan Rancangan Perniagaan yang perlu dihantar jumaat depan. aku nak buat meeting ni, supaya pengagihan kerja dapat dibuat.

    guess what?

sekarang  dah pukul 9.42 time aku menaip ni. seorang pun tak muncul muncul.. yes. my group ada 6 orang AND SORANG PUN TAK MUNCUL MUNCUL. MEMANG AKU SUKA TUNGGU KAT SINI SORANG SORANG MACAM ORANG GILA. MEMANG AKU TAKDA KERJA LAIN NAK BUAT. MEMANG KERJA AKU DARI SEM 1 TUNGGU ORANG JE. MEMANG AKU SUKA TUNGGU SATU JAM UNTUK TUNGGU KORANG DATANG. MEMANG AKU TAKDA PERASAAN MARAH PUN. AKU KAN BAIK< SENANG LA KORANG NAK PIJAK KEPALA AKU KAN? 
TAHNIAH LA!

yes, i know, the Rancangan Perniagaan tu hantar MINGGU DEPAN. masalahnya, kerja langsung tak buat. satu hapak pun tak jalan lagi. Group lain dah separuh dah weyh! ke, memang KORANG suka tangguh kerja, then hantar kerja CINCAI BONCAI kat lec? 
ha, lepas tu, mula lah ngadu, " asal lak markah aku rendah?" 

time tu, aku nak bagi cermin sebesar pintu , bagi kat kau.
sekian ~


bagi yang nak tahu rancangan perniagaan tu apa, boleh la gatal tangan click kat sini (ceh! line internet ni menguji kesabaran aKu lak time aku tengah hangin ni. korang google sendiri la apa dia RP tu!)
ceyyh.. tak pasal pasal korang lak kena marah. sorry2~ ana cuba bersabar since sejam yang lalu






1 comment:

- tonah - said...

Janji Melayu. Chill :)
Tak semorang komited, tak semorang punctual, nak buat macam mana. Janji kita tak jadi mcm diorang sudah.

mutiara kata dari tokoh Islam

ini pun best jugak :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...